Voetwratten

Vrijwel iedereen weet wat voetwratten zijn. Deze ruw aanvoelende uitstulpingen komen voor onder de voetzool, voornamelijk op drukplekken zoals onder bal van de voet en/of onder de hiel. Maar ook tussen en bovenop de tenen komen wratten voor.

Wratten worden voor het grootste deel door een virus veroorzaakt en zijn daarom besmettelijk. Deze virussen kunnen zowel mensen als dieren besmetten en verspreiden, bijvoorbeeld door huid op huid contact. Wordt er aan een wrat gekrabd, dan neemt de besmettelijkheid toe. Wordt de wrat opengekrabd, dan kan het virus naar buiten en nieuwe wratten veroorzaken. De tijd van besmetting tot het ontstaan van de wrat ligt tussen de 2 en 20 maanden.

We onderscheiden drie soorten voetwratten: 

De mozaïekwrat 

Deze breidt zich uit aan het oppervlak van de voetzool

De doornwrat

Deze groeit diep de huid in, wat vaak pijn en last bij het lopen veroorzaakt. Deze wrat zit altijd op een drukplek onder de  voet en wordt vaak verward met een likdoorn.

De solitaire wrat

Deze wrat, in beginstadium, bevindt zich aan het oppervlak van de voetzool.

 

Een voetwrat kan in mijn praktijk goed behandeld worden. Dit kan door middel van bevriezing met de cryo- pen, eventueel in combinatie met  een chemische pakking of door het aan te stippen met monochloorazijnzuur. Voor een goed resultaat zal eerst het overtollige eelt op de wrat worden verwijderd voordat de behandeling plaats vindt. In sommige gevallen kan het zijn dat u wordt doorverwezen naar de podotherapeut voor drukontlastende zolen. 

Om er zeker van te zijn dat het om een voetwrat gaat is het belangrijk dat er een (eerdere) diagnose "voetwrat" door een arts is vastgesteld om tot wratbehandeling in mijn praktijk over te gaan. Een verwijskaart is niet nodig.

Voor  informatie over behandeling door middel van bevriezing, zie pagina cryotherapie onder de link behandelingen.